Beograd, naš glavni grad 

 "Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može se smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno." Duško Radović 

   BEOGRAD je glavni grad Republike Srbije sa 2.2 miliona stanovnika, površine je 322.268 ha sa 10 gradskih  i 7 prigradskih opština. Klima je umereno-kontinentalna, zimi je temperatura izmedju -10˚C do 5˚C, a u letnjim danima izmedju 25˚C - 35˚C. Košava je karakterističan vetar za Beograd i najveći je prečišćivač vazduha grada, duva 2-3 dana i sa sobom donosi vedro i suvo vreme. Beograd leži na dvema rekama, na ušću Save i Dunava. Kažu za Beograd da je “Grad Otvorenog Srca”.

 

Najlepša mesta Beograda kao odlike grada 

 

KALEMEGDAN - najveći i najlepši Beogradski park i nalazi se u strogom centru grada. Pravo iz pešačke zone Knez Mihajlove ulice izlazi se na Kalemegdan. Beogradjanima je predat od Turaka 1867. godine pod tadašnjom vladavinom Kneza Mihajla Obrenovića i od tada je uredjen kao gradski park.

Pored prelepog pogleda, koji se pruža na ušće Save u Dunav sa Beogradske Tvrdjave i spomenika Pobedniku, Kalemegdan ima brojne atrakcije. Vojni muzej, dečiji zabavni park, kafe-restoran Kalemegdanska terasa, Zološki vrt, sportske terene koji leti služe i za mnogobrojne koncerte i dešavanja. Na Kalemegdanu su često i javne postavke beogradskih umetnika koje umeju da budu jako interesante. Uveče je park romantično osvetljen za prijatne šetnje, u dvoje ili porodično.

 ZOO VRT – “Vrt Dobre Nade” je u centru Beograda, nalazi se u donjem delu Kalemegdana a u njegovoj blizini je i dečiji zabavni park. Vrt je osnovan 1936. i jedan je od najstarijih u Evropi. Prostire se na 6ha i broji preko 2.000 životinja i oko 200 životinjskih vrsta, divljih i domaćih. Dugogodišnji upravnik i direktor  Vuk Bojović je u mnogome zaslužan za savremen i bezbedan izgled vrta. Za 60. rodjendan dobio je statuu majmuna Samija, prve šimpanze koja je došla u Zoo vrt. U Zoo vrtu je i vrtić za prinove - Bebi zoo vrt, posebno interesantan za mališane a i one starije. Svake nedelje se dogodi po neka zanimljivost u Vrtu, te tako je on svakodnevno prisutan u životima beogradjana.


 

 SKADARLIJA - boemska četvrt u srcu Beograda (Skadarska ulica). Dužine oko 500 metara, nalazi se u najstrožem centru Beograda ispod Trga Republike i Narodnog pozorišta. Sadašnji naziv dobila je tek 1872. godine. A dotle je bila poznata pod imenom Šićan-mala što u prevodu s turskog znači Ciganska mahala pošto su u njoj od 1830. godine Cigani formirali svoje naselje. Za potrebe turizma Skadarlija, koja je počela da liči na ostale ulice Beograda, rekonstruisana je da ponovo liči na Skadarliju sa početka 20. veka, popločana kaldrmom. Skadarlija danas jedna je od obaveznih mesta koje posećuju turisti. Zajedno sa književnicima oživljavanju skadarlijskih legendi doprineli su i popularni glumci. Zbog blizine Narodnog pozorišta krajem 19. i početkom 20. veka mnogi glumci su tu stanovali. Uz glumce su naravno došli i drugi umetnici, pesnici, pisci, slikari i drugi. Tu su čuvene kafane "Tri šešira", "Dva jelena", "Ima dana...", "Putujući glumac" , a ima i brojnih popularnih kafića. Postoji i pivnica i tržni centar, a ima se šta pojesti i stojeći kupovinom hrane iz okolnih kioska, čuveni ćevapi i pljeskavice u lepinji. Na dnu Skadarlije, jer ulica je blago strma, se nalazi i druga po veličini beogradska pijaca Bajloni.

 

 

 

 

 ADA CIGANLIJAveštačko Savsko jezero, na samo 4 km od centra grada. Pregradjeno od Savskog rukavca 1967.godine, Beograd dobija jedinstveno jezero koje u letnjim danima ima brojne kupače a u zimskim danima beogradjanima koristi za brojne rekreativne sportove i šetnje. Ceo krug jezera ima oko 8 km. Ada ciganlija ima preko 50 različitih sportkih terena na otvorenom, među kojima je i golf teren i žičara za skijanje na vodi. Postoje fudbalski teren, teniski, rukometni, odbojkaški i košarkaški tereni, kao i igrališta za bejzbol, ragbi i hokej na travi. Tu su i tereni za odbojku na pesku i akva soker, a od ekstremnih sportova: bandži džamp, veštačka stena i peintbol. Za ribolovce tu je i jezero ada Safari. Jezero je pogodno za plivanje, veslanje, kajak, vaterpolo, skokove u vodu, jedrenje na dasci i druge sportove, pa je na njemu održano više svetskih i domaćih prvenstava. Biciklom možete doći do Ade iz svih delova grada jer Beograd ima brojne označene biciklističke staze.

Ada Ciganlija je kulturno-zabavni centar Beograda, posebno u letnjem periodu. Organizuju se brojne manifestacije u kojima učestvuju najpoznatiji književnici, dramski i estradni umetnici, kulturno-umetnička društva, horovi, orkestri i amateri iz raznih oblasti. Ugostiteljsku ponudu Ade čini više desetina restorana u rustik-stilu, splav-restorana i kućica na vodi, koji svojim sadržajem čuvaju i neguju boemsku tradiciju Beograda.

Posetiocima Ade Ciganlije stoje na raspolaganju i prodavnice, prostori za piknik, kuglana, mini-golf, kočije sa konjima, turistički vozić, pedaline i sandoline za vožnju jezerom, kao i eko-brod na električni pogon. Takodje, na Adi postoje i brojni klubovi koji u večernjim satima imaju žive svirke, i u letnjem i u zimskom periodu.

 

 

 

 

 

 

HRAM SVETOG SAVE - Najveći srpski pravoslavni hram i jedan od najvećih pravoslavnih hramova u svetu. Nalazi se na Vračaru, centralnoj beogradskoj opštini. Posvećen je Svetom Savi, osnivaču srpske pravoslavne crkve za čije se mošti smatra da su na spaljene na Vračarskom platou 1595.godine od strane otomanskog cara Sinan Paše. Hram je visok 82m ukupno, od toga je sam krst visok 12m, ima 49 zvona. Hram zauzima istaknuto mesto na beogradskom horizontu. Hram čini jedno od glavnih gradskih obeležja, kao deo savremene živopisne siluete Beograda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beoapartmani - apartmani beograd | beograd smestaj | nocenje u beogradu | privatni smestaj | izdavanje stanova |

Copyright © 2010 BeoApartmani, Belgrade apartment rental agency. All rights reserved.

SEO optimizacija sajta - Agencija Total Dizajn